БАЩАТА НА МОДЕРНАТА СКУЛПТУРА “Андромеда” на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

Скулптурата от бял мрамор “Андромеда” от Огюст Роден беше продадена за 3,6 милиона евро на търг в Париж, съобщи АФП.

Предварителната оценка на тръжна къща “Аркюриал” за скулптурата беше от 800 000 до 1,2 милиона евро. Наддаването на търга бързо достигна до 3 670 600 евро (4,1 милиона долара).

Скулптурата “Андромеда” е изработена така, че да има контраст между мраморния блок, оставен в естествено състояние, и много внимателно шлифованото тяло на дъщерята на Цефей и Касиопея, която става съпруга на Персей, след като той я спасява от чудовище.

Предложената на търг в “Аркюриал” скулптура е била собственост на едно семейство 130 години. Роден я подарил на свой приятел и клиент – чилийски дипломат, живеещ в Париж в края на 19-и век. Семейството я предавало от поколение на поколение от 1988 г. досега. Скулптурата била идентифицирана миналата година от Брюно Жобер, директор на отдела “Импресионисти и Модернисти” в “Аркюриал”, и негов колега, които правели инвентаризация в Испания.

От тази скулптура съществуват още четири екземпляра, три от които са в колекциите на музеите “Роден” в Париж и Филаделфия и в Музея на изящните изкуства в Буенос Айрес. Четвъртата е купена от частно лице за 3 милиона долара през 2006 г. на търг в Ню Йорк.

Мраморната скулптура “Вечна пролет” на Огюст Роден беше продадена на търг миналата година в Ню Йорк за 20,4 милиона долара – рекордна сума за творба на френския майстор.

Огюст Роден е роден на 12 ноември 1840 г. в Париж. От 1854 г. учи в Парижката школа за декоративни изкуства; работи известно време в севърския порцеланов завод. Живее в Брюксел, където прави редица монументално-декоративни скулптури. През 1875 г. посещава Италия. Вдъхновен от “Портите към Рая” (Гиберти, Флоренция) той работи над огромната композиция “Портите към Ада”, останала недовършена, от която “Адам и Ева” (1881), “Целувката” (1886), “Трите сенки” (1880) и “Мислителят” (1880-1900) имат сила и значение на самостоятелни произведения.

В своето творчество следва традициите на големите майстори на античността и Ренесанса, като създава реалистични творби с дълбок замисъл. За него сянката и светлината са конструктивни компоненти, които не нарушават здравата триизмерна форма. В късните му творби се засилва живописната експресивност – “Гражданите на Кале” (1880-1888), паметникът на Виктор Юго (1896-1898), паметникът на Балзак (1897).

С тези произведения Роден става основоположник на импресионизма в скулптурата.

Освен гениален скулптор, Роден е мислител и естет. Интересувал се е от литература, изкуство, философия. Негова мисъл е:

“Ако религията не съществуваше, аз бих почуствал нуждата да я създам”.

Великият френски художник Огюст Роден има две страсти – скулптурата и жените. Те вървят заедно и се въздигат взаимно, независимо от паденията, през които човекът Огюст Роден минава. 

Личният живот на скулптора бил не по-малко наситен от творческата му дейност. През 1885 г. Роден взема като помощничка в работилницата си 21-годишната Камий Клодел. Девойката се оказала талантлива ученичка, която скоро след това станала и негова вдъхновителка и любима, въпреки значителната разлика във възрастта. При това Роден не прекъсва връзката със своята спътница в живота Роз Бюре, която е била до него през трудните години в Белгия, и отглежда сина им. Клодел е много огорчена от това и връзката им е бурна и проблемна. Тя му помага при изпълнението на някои поръчки и израства като самостоятелен творец. Двамата се разделят окончателно през 1898 г., след което Клодел заболява психически. Роден сключва брак с Роз Бюре малко преди нейната и своята смърт през 1917 г. Той умира на 17 ноември в дома си в Медон, недалеч от Париж, от премръзване, тъй като френското правителство не му отпуска пари за отопление.

Огюст Роден – Ако талантът ви е новооткрит, не очаквайте в началото голям брой поддръжници. Напротив, ще имате много врагове

„Любовта към природата и искреността са двете страсти на гения.“

„Изкуството не е нищо друго освен чувство. Но без знанието за обема, пропорциите, цветовете, четките и сръчните ръце всяко живо чувство ще бъде парализирано.“

„Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги изобразява това, което мисли, и не се страхува да смаже съществуващите норми. По този начин той учи на искреност себеподобните си.“

„Изкуството възниква само когато има вътрешна истина.“

„За художника всичко е прекрасно, защото във всяко същество, във всяка вещ неговият проницателен взор открива характер, вътрешната истина, която проблясва чрез външната форма. И тази истината е самата красота. Благоговейно я изучавайте и в това приключение ще намерите истината.“

„Ако талантът ви е новооткрит, не очаквайте в началото голям брой поддръжници. Напротив, ще имате много врагове.“

„Задачата на художника е да отдели истината от заблудите.“

Из материалми на Impressio.dir.bg, BNR, Magnifizons и др.