Рей Кавакубо за Виенската държавна опера

Рей Кавакубо сътвори дизайна на костюмите за Виенската държавна опера.

В своята 150-годишна история световноизвестната Виенска държавна опера никога не е поставяла опера, композирана от жена, съобщава “Гардиън”.

На 8 декември е премиерата на “Орландо”- музикален прочит на Олга Нойвирт по романа на Вирджиния Улф.

Дизайнерката на бранда Comme des Garçons , Рей Кавакубо създава костюмите за операта. Те са като продължение на идеите представени по време на Парижката Модна седмица през юни и колекцията на Comme des Garçons през септември.

Изцяло са вдъхновени от модернистичната новела от 20-те, ”Орландо” на британската поетеса Вирджиния Улф и тази линия може да се проследи.

Дизайните сътворени специално за операта включват костюм от три части, сако със силно подсилени рамне и къси раирани панталони от таран в син цвят, съчетани с бяла риза с множество волани и вратовръзка.

Други костюми представляват силно набрани тъкани от плат, структурирани в нетипична форма или висящи свободно панделки върху богати роби гарнирани с пищни пискюли. Въпреки силният си почерк, дизайнерката пречупва идеите си по сюжетната линия.

Забележителна бе бяла рокля сътворена изцяло от панделки, докато друга от тежка червена дамаска от 18-век. включва пола на червени точки на черен копринен фон, украсена с черни цветя от текстил.

Черен сутрешен костюм с инспириран от оригами детайли познати от някой от дизайните на Кавакубо за Японският модел лейбъл.

Екстравагантни перуки създадени специално за операта в розово и злато наподобяващи уши са характерно допълнение за стила на дизайнерката.

“Силно ме заинтригува факта, че изключително консервативната, традиционална, преди всичко репертоарна оперна къща възложи на авангардна композиторка да създаде опера по случай 150-та им годишнина.”споделя Рей.

“Реших, че е уникалне шанс за нещо нетипично и оригинално, което да се случи. Педесет години се опитвам да творя все нови неща, така приех и това предизвикателство. Разбира се, нестандартната тема и безвременната новела “Орландо” само ме привлече още повече.”

“Процесът на създаване за мен е до голяма част думи и въображение!”

Из интервю на Рей Кавакубо за DEZEEN